De energie van trauma kan getransformeerd in de energie van leven! Dr Gabor Maté

ademwerk ademcoach adem
Pixabay van alfcermed

Wat is ademwerk en wat kan het voor jou betekenen?

Ademwerk is een krachtige, natuurlijke en helende manier om jezelf te bevrijden. Te bevrijden van stress, onderdrukte pijn en lichamelijke /emotionele blokkades, zodat je (weer) bij jezelf kunt komen. Simpel weg door middel van je eigen adem. Door verbonden te ademen (zonder pauzes direct achter elkaar diep- en in en uitademen) brengen we een extra lading zuurstof ons lichaam in, dit opent de beperkte ademgebieden, verhoogt je energieniveau en laat cellen in je lichaam vibreren van leven. Een ademsessie werkt helend op verschillende niveaus van bewustzijn, namelijk: lichamelijk, mentaal/emotioneel en spiritueel.

Voel jij het verlangen om voluit te leven, je hart te openen en de vrijheid in jezelf te ervaren, dan is ademwerk echt iets voor jou! Ademwerk kan o.a. helpen bij: emotionele blokkades, traumatische ervaringen, onzekerheid, stress, angst, neerslachtigheid, boosheid, het niet jezelf kunnen uiten of het niet kunnen genieten van je leven. Ademhalen is toch eenvoudig, dat doen we toch gewoon automatisch? Ja dat dacht ik ook, niet wetende dat ik door traumatische ervaringen die niet gevoeld mochten worden, onnatuurlijk ging ademhalen. Door oppervlakkig te ademen wordt voelen vermeden. Een natuurlijke ademhaling zorgt voor vol en vrij leven. Ademen is vaak een onbewust proces.

Adem en emoties zijn verbonden met elkaar. Adem is levenskracht, de levensenergie waarmee we allemaal verbonden zijn.

Als we geboren worden hebben we een verbonden, open ademhaling die gaat als een golf. Eerst komen de onderbuik en de buik omhoog, gevolgd door de borst. De uitademing is als een ontspannen zucht, de borst en buik gaan weer omlaag. Het is een ononderbroken cirkel.

Wanneer we op een punt in ons leven – soms al op heel jonge leeftijd maar ook als je volwassen bent-  geconfronteerd worden met een heftige gebeurtenis doet dat iets met onze adem. Je adem stokt, we stoppen even met ademen. Alle gevoelens, emoties, beelden, geuren, sensaties van dat moment worden in het systeem opgeslagen. Het adempatroon verandert en overlevingspatronen kunnen ontstaan. Evenals belemmeringen op mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel niveau, die weer invloed hebben op ons hedendaags gedrag. Dit is geen vast gegeven maar een proces in beweging, zodra het onbewuste bewust wordt kan het transformeren of is er ruimte voor een andere beweging.

Onnatuurlijke ademhaling is een overlevingspatroon geworden die in de weg kan zitten in het hier en nu. Triggers, situaties, in het hier en nu, zoals gedrag van een ander, een kleur, geur, beeld, kan een overlevingspatroon in werking zetten. Je herkent vast de rode knop die iets of iemand bij je in kan drukken. Het is niet die ander die ervoor zorgt dat jij een verkramping of verzet ervaart, maar jou pijn die aangeraakt wordt. De verkramping of verzet weer onderdrukken, vermijden, controleren of ontkennen is niet helpend. Het is een aanwijzing dat er iets gezien en gevoeld wil worden, wat diep is weggestopt. Het is energie die wil stromen. Zolang het niet kan stromen komt het aan de oppervlakte door fysieke pijn, ziekte of veel denkwerk en piekeren.

Die interne stem is niet wie je werkelijk bent; je bent het bewustzijn, de waarnemer van het denken. Dit is waar we over spreken adhv de drie principes. Uit ervaring hebben we gemerkt dat het soms lastig kan zijn om die stem en de gedachten te doorzien en kan een ademsessie zeer helpend zijn om weer ruimte te creëren.

Een ademsessie kan je bevrijden van deze emotionele bagage en de daaruit voortvloeiende onbewuste patronen.

Adem is de brug tussen lichaam en geest.

Neem contact op met Jolanda door te mailen met jcfvanderburg@hotmail.com of bel 06-52284763