traumaverwerking, iopt, coaching, begeleiding

– De verandering die je zoekt, zit in jezelf –

Veel mensen hebben tegenwoordig chronische ziekten, bijvoorbeeld hoge bloeddruk of auto-immuunziekten, mensen lijden aan stress, angsten, depressies, PTSS (posttraumatische stress stoornis) en verslavingen. Veelal kan dit herleid worden naar trauma, vervelende ervaringen in de kindertijd en langdurige stress, en uiteindelijk disregulatie van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel gaat over onze hartslag, de werking van de darmen, en lichaamstemperatuur, maar het regelt ook je overlevingsreacties en stressreacties.

Veel mensen denken bij trauma aan schok trauma, een éénmalige heftige gebeurtenis. Maar ook langdurige negatieve gebeurtenissen zoals pesten, niet gewenst zijn als kind, regelmatig op je hoede moeten zijn voor een boze ouder, kunnen het zenuwstelsel boodschappen geven van stress en onveiligheid. Onbewust creëer je overtuigingen over je omgeving. Je zou kunnen zeggen dat het zenuwstelsel constant de omgeving aan het scannen is op veiligheid.

Er zijn 3 toestanden waar je in kunt verkeren.

Ontspannen, in verbinding met je omgeving.

Gespannen, alert, je maakt je klaar om te vechten of vluchten.

Gedissocieerd, als het gevaar zo groot lijkt te zijn dat je niet meer kan vechten of vluchten, dan verstijf je. Je zenuwstelsel zorgt voor een lage hartslag, bloeddruk, en lichaamstemperatuur.

Je zenuwstelsel regelt dit allemaal automatisch voor je. Wist je dat slechts 2% tot 5% van wat we waarnemen bewust is? En dat 95% van alles wat we waarnemen onbewust is? Het onbewuste bepaalt voor 95% ons handelen en is het filter waardoor wij de werkelijkheid waarnemen.

reactie overtuigingen prikkels 3 principes coaching

Zo kan het gebeuren dat je getriggerd raakt door iets uit je omgeving, waardoor je je gespannen voelt of verdrietig, maar je weet niet goed waardoor dit komt, omdat er iets is geraakt uit het onbewuste. Meestal vinden we het zeer onprettig om onaangename gevoelens te ervaren, we zoeken dan liever toevlucht in iets waardoor we niet hoeven te voelen. Binnen de IZR methode noemen we dit overlevingsstrategie. Met deze methode laten we je ontdekken welke overtuigingen je hebt, die zorgen voor vervelende gevoelens en gedragingen. Jouw hulpvraag en verlangen vormen de basis van onze samenwerking. Samen kijken we naar wat je blokkeert op dit moment zodat jij weer vrij kunt bewegen. Tijdens een IZR proces (Interactieve Zelf Resonantie) werken we met het opstellen van jouw verlangen. Door het resoneren op de woorden van je verlangen, ontstaat er een interactie die iets van je innerlijke dynamiek zichtbaar maakt.

Je bent al heel, je bezit de wijsheid en kracht die jij nodig hebt op jouw levenspad. Nieuwsgierigheid, zelfcompassie en autonomie zijn de basis van onze samenwerking.  De verandering die je zoekt zit in jezelf…