– De verandering die je zoekt, zit in jezelf –
Over Identiteitsgeoriënteerde psychotrauma theorie en therapie (IoPT, door Franz Ruppert) of in Nederland ook wel bekend als Interactieve Zelf resonantie. (IZR, door Margriet Wentink)
Onze identiteit vormen we door de ervaringen die we vanaf conceptie opdoen, inclusief de ervaringen die we niet herinneren vanuit cognitief geheugen maar onbewust wel bekend zijn in ons lichaam of zenuwstelsel. Hoe we naar de buitenwereld kijken en wat we daar zien, benoemen en ervaren, wordt gevormd door het filter van onze eerdere ervaringen. Zo kunnen twee mensen op een bankje zitten in een park en toch allebei iets anders zien en ervaren. Zo zal de één misschien zwarte kraaien zien en daar de betekenis van de dood aan geven en de ander voelt zich verheugd door de herinnering aan de tamme huiskraai van zijn opa. We zien van alles in de buitenwereld en we benoemen en betitelen de ervaring. We zeggen bijvoorbeeld ‘Dit eten smaakt vies, of lekker’ en deze persoon is ‘leuk’ of ‘niet leuk’. De woorden die we gebruiken, hebben allemaal herinneringen, bewust en onbewust. Je binnenwereld is het filter voor je buitenwereld.
“Mensen hebben van nature de neiging om op een reactieve manier om te gaan met traumatische of pijnlijke gebeurtenissen. We splitsen de gebeurtenissen af en verbannen ze in meer of minderen mate uit ons bewustzijn. Soms zijn we daar zo rigoureus in dat het lijkt alsof de gebeurtenissen nooit hebben plaatsgevonden.” ¹ Er zijn allerlei manieren om de pijn uit de weg te gaan, vanuit het IoPT/IZR-model gezien, noemen we dat ‘overlevingsstrategieën’. De overlevingsstrategieën, ooit gericht op het overkomen van een overweldigende ervaring zijn initieel dus zinvol en nodig. Maar naarmate we weer in rustig vaarwater zitten kan het gedrag dat voortkomt uit onze overlevingsstrategieën een belemmering worden in hoe we de wereld ervaren. We kunnen de pijn blijven vermijden door bepaalde personen, plaatsen, situaties of intieme gevoelens uit de weg te gaan. Of door afleiden, negeren, en relativeren. Soms komen we in overmatige controle terecht, bijvoorbeeld naar onszelf of juist naar onze omgeving. (bijvoorbeeld bij dwang- en angststoornissen) Of we compenseren en verzachten door het gebruik van alcohol, drugs, seks, eten of niet eten, braken, gamen, kopen, of zorgen voor anderen. Sommige mensen zullen hun gevoelens willen dempen zoals bijvoorbeeld bij een depressie of zelfbeschadiging en andere creëren innerlijke of uiterlijke ruimtes waar ze zich veilig of geborgen voelen. Dit zijn allemaal manieren om onszelf te beschermen van de gevoelens die gepaard gaan bij traumatische ervaringen. Gevoelens als angst, pijn, verdriet, machteloosheid, en hulpeloosheid. Zeker als we deze gevoelens jong hebben ervaren kunnen we blijven denken dat we deze gevoelens niet aankunnen. In meer of mindere mate hebben we allemaal overlevingsstrategieën als individu om onze persoonlijke pijn (trauma) te kunnen hanteren, maar we doen dit ook als samenleving.
Ook onze ouders kennen pijn en trauma en hebben als antwoord daarop manieren gevonden daar mee om te gaan (overlevingsstrategieën). Als kind leer je primair van je ouders en neem je gedrag over. Je afhankelijkheid van je ouders als primaire hechtingspersonen, maakt dat je niet anders kan dan je verhouden tot wat zij in de aanbieding hebben tav bescherming, voeding, verzorging, emotionele ondersteuning en liefde.
Voorbeeld. Stel dat je ouders je straffen als je boos wordt, dan leer je dat je niet boos mag zijn. Je zult je aanpassen en je boosheid inhouden of aan de kant zetten. Maar hiermee ontken je iets van je eigen gevoelens, je eigen wil, of eigenheid. Het kan zijn dat je deze patronen doorvoert als je volwassen bent. Wanneer je je boos voelt dan pas je je toch aan, maar van binnen vreet het je op omdat je voorbij gaat aan wat jij eigenlijk werkelijk wilt. Om met die gevoelens om te gaan kan het zijn dat je je terugtrekt in je eigen wereld.
De trauma’s van onze ouders worden doorgegeven in gedrag, dit heet meergenerationeel trauma.
Het bovengenoemde model kan helpen om gedrag en gevoelens beter te begrijpen. Om te zien waar een overlevingsrespons daar en toen helpend was, maar in het nu meer belemmerend werkt. Door contact te maken met onze eigen authentieke gevoelens, herstellen we de verbinding met onszelf waardoor overlevingsstrategieën niet of minder nodig zijn. Ons brein is plastisch, we hebben de vrijheid in elk moment anders te reageren dan we gewend waren of we aangeleerd hebben gekregen.
IoPT en IZR zijn openleggende methodes, waarbij we toewerken aan het herstel van trauma. Waarbij we ervan uitgaan dat je authentieke gezonde deel kan dragen wat er te voelen is (in het moment) in verbinding met een ander mens (de begeleider). We spreken het zelfhelend vermogen aan wat onderdeel is van elk mens. Zoals je lichaam een wond kan genezen. Ook dieren laten ons zien dat in rust en verbinding, ontlading van spanning mogelijk is, waardoor het dier zich hersteld. Als een hert of paard moet rennen voor gevaar bijvoorbeeld zal het in rust en veiligheid schudden of trillen om zo de spanning van hem af te schudden.
‘Het gezonde deel’ gaat over onze werkelijke essentie, een deel dat geen deel is, maar (ge)heel. Zoals men vroeger al zei ‘de ziel is puur’ ons onaangetaste, ons licht. Het is de liefde, verbondenheid en groeikracht in alles. Daar waar één, vanuit heelheid de gebrokenheid wil aankijken, wordt er een cirkel gedragingen doorbroken. Strategieën die daar en toen nodig waren, maar nu eerder belemmerend werken. Om een leven te gaan leven, vanuit liefde, verbondenheid, autonomie en authenticiteit.
Met deze methode ontdek je welke overtuigingen je hebt, die zorgen voor vervelende gevoelens en gedragingen. Jouw hulpvraag en verlangen vormen de basis van onze samenwerking. Samen kijken we naar wat je blokkeert op dit moment zodat jij weer vrij kunt bewegen.
Je bent al heel, je bezit de wijsheid en kracht die jij nodig hebt op jouw levenspad. Nieuwsgierigheid, zelfcompassie en autonomie zijn de basis van onze samenwerking. De verandering die je zoekt zit in jezelf…
IZR is ontwikkeld door Interakt (centrum voor meergenerationele psychotraumatologie). De methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT (Identiteitgeoriënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie) en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën.
Ik ben als IZR-begeleider door Interakt toegelaten tot het in Nederland en België actieve professionele IZR-netwerk. Net als onze collega’s in het IZR-netwerk ben ik gedegen opgeleid in de toepassing van de methode. We onderhouden onze kennis en vaardigheden door permanente educatie, zodat we op de hoogte blijven van nieuwe inzichten en ontwikkelingen en blijven reflecteren op onze persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Meer informatie over IZR en het IZR-netwerk vind je op www.izr-methode.nl