– Je bent niet wie je denkt dat je bent –
Ik heb me altijd geïnteresseerd in de psyche van de mens. Al jong las ik boeken over psychologie, maar mijn leven kreeg een totaal andere wending toen ik een eetstoornis kreeg en depressief werd. Mijn jeugd werd een aaneenschakeling van opnames. Na deze moeilijke periode herstelde ik. Ik kwam tot de conclusie dat we als mens heel zijn, dat we denken en bewustzijn ervaren, en dat dit onze waarheid creëert. Een soort natuurwetten van het leven.
Deze natuurwetten waardoor we de menselijke ervaring waarnemen en beleven, zijn de basis waaruit ik begeleid, voor sommigen bekend als de 3 principes. Tijdens de studie SPH (social work) kon ik me niet vinden in het hokjes denken van de DSM-4 en wist ik dat ik op een andere manier wilde begeleiden. Ik wilde namelijk ook delen over mijn eigen ervaringen en inzichten die ik opdeed in mijn jeugd.
Ik ben ervaringsdeskundig op het gebied van depressie, eetstoornis, automutilatie, dwang, angst/paniekstoornis. Als zelfstandige ervaringsdeskundige geef ik binnen organisaties (gast)lezingen over hoe hulpverleners ‘de spiegel van heelheid’ kunnen zijn en deel ik mijn ervaringen. Misschien denk je ‘Wat is een spiegel van heelheid?’ Dit is wanneer jij als hulpverlener kunt zien en spiegelen dat de ander heel is, er is namelijk altijd bezieling/heelheid in iemand ondanks iemand zijn gedachten, gevoelens of gedrag. Maar als iemand zelf niet meer kan zien dat hij of zij heel is en helemaal goed genoeg, perfect imperfect gecreëerd, dan is het nodig dat iemand anders helpt deze persoon terug te brengen naar zijn authentieke zijn. Het is namelijk belangrijk bewust te worden van de effecten van uitspraken als ‘Jij bent te complex’ of ‘Je hebt een stoornis, er is iets aan de hand’ Dit heeft namelijk een enorm No-cebo effect. Ook is de psychotraumatheorie van Prof Dr. Franz Ruppert onderdeel van mijn lezing. Zijn model leert trauma geïnformeerd te kijken naar cliënten en al hun gedrag; bijv bij eetstoornissen, depressies, angsten, zelfbeschadigendgedrag maar ook kan het helpen naar onszelf te kijken. Want ook als hulpverleners kunnen we vermijden, bagatelliseren of minimaliseren? Waarbij zelfreflectie belangrijk is in contact met hulpvragers. Ben je geïnteresseerd in een gastles, of de psychotraumatheorie van Franz Ruppert mail dan gerust voor meer informatie en mogelijkheden.
In 2021 startte ik de opleiding tot IZR practitioner bij Interakt, Centrum voor meergenationele psychotraumatologie. Daar heb ik vele modules gevolgd. (Breek de stilte 1, 2a Trauma en hechting, 2b Complex trauma en dader-slachtoffer dynamiek, 3a & b, IZR-begeleidersvaardigheden, 3c trauma en groepsdynamica, IZR in de individuele begeleiding, Leertherapie, Jaartraining 1, Training in het werken met e-IZR, specialisatie-opleiding voor IZR-hulpverlening aan volwassen vrouwen met seksueel trauma, themadag Suïcide en suïcidepreventie. Ook volgde ik verschillende modules emotiecoaching van Vera Helleman, en de cursus ‘Return to wholeness’ van Gabor Maté.
Als IZR-practitioner ben ik door Interakt toegelaten tot het in Nederland en België actieve professionele IZR-netwerk. Net als mijn collega’s in het IZR-netwerk ben ik gedegen opgeleid in de toepassing van de methode. We onderhouden onze kennis en vaardigheden door permanente educatie, zodat we op de hoogte blijven van nieuwe inzichten en ontwikkelingen en blijven reflecteren op onze persoonlijke en professionele ontwikkeling. IZR is ontwikkeld door Interakt (centrum voor meergenerationele psychotraumatologie). De methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT (Identiteitgeoriënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie) en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën. Het is een methode die je aanspreekt op je autonomie, kijkt in het moment, en in speelt op je heelheid. Het is als een spiegel van de ziel.
Ook ben ik auteur van het boek ‘Spiegel van heelheid’ , ‘Gestreept door het leven’ en het prentenboek over gedachten ‘Mo en de gedachtenballonnen’ Hierbij zijn ook leuke werkbladen te vinden bij het kopje ‘Gratis‘