Rianne Levi

Ik heb me altijd geïnteresseerd in de psyche van de mens. Al jong las ik boeken over psychologie, maar mijn leven kreeg een totaal andere wending toen ik een eetstoornis kreeg en depressief werd. Mijn jeugd was meer een aaneenschakeling van opnames. Na deze moeilijke periode herstelde ik. Ik kwam tot de conclusie dat we als mens heel zijn, dat we denken en bewustzijn ervaren, en dat dit onze waarheid creëert. Een soort natuurwetten van het leven.

In mijn boek ‘Gestreept door het levenschreef ik ‘Anorexia bestaat niet, ik heb het allemaal zelf bedacht en geloofd. En omdat het mijn waarheid was, was het ook zo lastig eruit te komen’. (natuurlijk bestaat anorexia, maar niet als ziekte die je zomaar overkomt) Ik deelde mijn tekst met Angela Mastwijk van Shift Acadamy, omdat ik mijn inzichten verdraaid veel vond lijken op wat zij verkondigden onder ‘de drie principes’. Destijds hebben ze me geïnterviewd voor hun eetstoornistraining. Ik ben me blijven verdiepen in de drie principes maar werkte er nog niet mee in de praktijk. Ergens wist ik tijdens de studie SPH (social work) al dat ik meer iets wilde als ervaringsdeskundige dan bezig zijn met het labelen van mensen of het denken in hokjes.

Ik ben ervaringsdeskundig op het gebied van depressie, eetstoornis, automutilatie, dwang, angst/paniekstoornis. Als zelfstandige ervaringsdeskundige geef ik binnen organisaties lezingen over hoe hulpverleners ‘de spiegel van heelheid’ kunnen zijn en deel ik mijn ervaringen. Ook is de psychotraumatheorie van Prof Dr. Franz Ruppert onderdeel van mijn lezing. Zijn model leert trauma geïnformeerd te kijken naar cliënten en al hun gedrag, maar ook naar onszelf. Wil je hier meer over lezen lees dan zeker het artikel over ‘Zelfbeschadiging’. Ben je geïnteresseerd in een lezing over de ‘spiegel van heelheid’, of de psychotraumatheorie van Prof Dr. Franz Ruppert en omgaan met zelfdestructief gedrag mail dan gerust voor meer informatie en mogelijkheden.

Labelen is wat ik veel gezien heb zowel als cliënt als binnen de opleiding SPH. Juist de 3 principes spreken me erg aan, omdat het gaat over de diepere lagen van ons zijn. Het inzien van hoe de menselijke ervaring werkt maakt dat er rust ontstaat, een basis die niemand je kan afpakken. Het is menselijk, verbindend en gelijkwaardig. Ik volgde verschillende modules emotiecoaching van Vera Helleman, en de cursus ‘Return to wholeness’ van Gabor Maté. Momenteel volg ik de opleiding bij Interakt tot IZR-practitioner. In deze opleiding leer je het begeleiden van processen aan de hand van Identiteitsgerichte psychotraumatheorie en therapie van Dr. Franz Ruppert. Daar heb ik de basis opleiding afgerond en ik begin dit jaar met de vervolg opleiding. Deze traumaverwerkingsmethode spreekt me aan omdat ik bij veel mensen (inc. mezelf) trauma als basis zie van veel problemen. Het is een methode die je aanspreekt op je autonomie, kijkt in het moment, en in speelt op je heelheid. Het is een spiegel van de ziel.

 

Al wat ik heb, Is niet wie ik ben

Al wat ik voel, Is niet wie ik ben

Al mijn ervaringen, Zijn niet wie ik ben

Al wat ik geleerd heb, Is niet wie ik ben

Al wat ik denk dat ik ben,

Is enkel de gedachte over wie ik denk dat ik ben

Gedachten zijn leeg

Ik ben

Rianne Levi