Trauma sensitief waarnemen & begeleiden in de GGZ

De reis naar binnen

 

 

 

Tweedaagse verdiepingsreis voor zorgprofessionals,

In deze interactieve tweedaagse staat het trauma sensitief waarnemen en begeleiden centraal. Hoe kan dit jou en de cliënt helpen een andere betekenis te geven aan begrippen als stoornis, beperking, aandoening, of ziekte?  Veelal hebben cliënten in de psychiatrie strategieën bedacht om, om te gaan met traumatische gebeurtenissen, of pijnlijke omstandigheden in hun leven. Hoe kan het IoPT (identiteitsgeörienteerde psychotrauma theorie) model van dr. Franz Ruppert inzicht geven over gedrag wat in onze maatschappij betiteld wordt als ‘stoornis’. Wat is het verschil tussen het medisch model en holistisch of trauma sensitief kijken?

In het medisch model spreekt men over een patiënt en staat ziekte of stoornis van deze persoon centraal. Er wordt gekeken naar wat er mis is. De behandeling is veelal gericht op de symptomen. Symptomen worden bijvoorbeeld ook onderdrukt door medicatie. En laten we wel wezen, dit is bij ernstige symptomen mogelijk nodig. Echter eenmaal in rustiger vaarwater, is de kijk door een holistische bril een welkom vervolg. 

Bij trauma sensitief waarnemen en begeleiden, is er geen sprake van patiënt zijn. We ontmoeten elkaar van mens tot mens, ieder met ons eigen verhaal en geschiedenis. Er staat geen ziekte of stoornis centraal, maar de biografie van deze persoon staat centraal. Wat is iemand overkomen? Welk onafgemaakt verhaal wil nog verteld worden? Welke familie geschiedenis draagt iemand nog in zich mee? Waardoor iemand overlevingsstrategieën/coping nodig heeft. Hij/zij is degene die met behulp van de resonantiemethode zijn eigen psyche gaat verkennen in een tempo dat hij aankan. Behoedzaam, in stapjes, met compassie, zonder oordeel, ontdekkend, erkennend en ruimte gevend. “Dit is er met mij gebeurt en zo was het voor mij”, zijn sleutelbegrippen. De autonomie van deze persoon staat hierbij centraal en ook het tempo van deze persoon is leidend en niet één of ander stappen plan, of doelen die afgevinkt moeten worden. 

Tijdens deze verdiepingsreis gaan we niet enkel kijken naar wat we voor cliënten kunnen betekenen. We maken de reis naar binnen. We nemen onze omgeving waar, vanuit ons eigen perspectief zien we wat we zien. Welke overtuigingen, emoties en lichaamssensaties ervaar je, wanneer je de ander ontmoet en wat zegt dit over jou? Wat heeft jou gevormd dat je in dit werkveld bent beland? Wat heb jij in je leven aangetroffen? We willen je laten kennis maken met de spiegel van heelheid, een zelfontmoeting in compassie.

Maak kennis met Interactieve Zelf-Resonantie. (kortweg de IZR-methode) IZR is een ervaringsgerichte psychotherapeutische methode. Ook bekent als IoPT, Identiteits geOriënteerde Psychotrauma Theorie en Therapie ontwikkeld door Prof Franz Ruppert.

Met behulp van een IZR proces kijk je als het ware in een spiegel. Die toont jou wie je in wezen bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt. Zo ontdek je gedragspatronen die je misschien al vroeg in je leven hebt gevormd, omdat ze ‘daar en toen’ passend waren voor de omstandigheden waarin je verkeerde, maar die je nu meer belemmeren dan verder helpen. Jouw verlangen of onderzoeksvraag is altijd het vertrekpunt. Sleutelbegrippen daarbij zijn het erkennen van de werkelijkheid, mildheid en compassie met jezelf en anderen.

IZR iopt

Tijdens deze tweedaagse zullen we een informatief gedeelte hebben, over traumasensitief waarnemen en begeleiden. thema’s die aanbod zullen komen zijn;

 • het IoPT model en de psychische gevolgen van trauma
 • kenmerken van trauma en overlevingsgedrag
 • de invloed van trauma op hechting in de vroege jeugd, (meergenerationeeltrauma)
 • Heelheid vanuit oorsprong
 • de rol van het denken, placebo en no-cebo, impact van taal
 • Specifieke thema’s als angst, eetstoornis, depressie, verslaving, zelfbeschadiging, psychose en suïcide bekeken door het IoPT model
 •  
 • Zelfontmoeting door Interactieve zelfresonantie middels creatieve en ervaringsgerichte opdrachten en plenaire processen.
 • Zelfontmoeting in de natuur
ontmoeting

Praktische Informatie

 • Data: 31 mei en 28 juni van 09.00-16.00
 • Locatie: Bakker Piet, Uddelerweg 69, 8075 CH Elspeet
 • Incl koffie thee en lekkers, Excl. Lunch, deze kun je zelf meenemen of nuttigen bij bakker piet
 • Investering: €350,- incl btw
 • Voor deze verdiepingsreis zijn geen accreditatie punten te behalen

Programma:

 • 09.00-13.00 programma binnen
 • 13.00-14.00 Lunch pauze
 • 14.00-16.00 ontmoeting buiten op de heide

Rianne werkt als IoPT facilitator, 3 principes facilitator en ervaringsdeskundige. Zij is tevens de auteur van ‘Gestreept door het leven’ en schrijft als auteur voor Psychosenet.
Zij heeft een eigen praktijk en spreekt zich uit voor een meer trauma sensitieve blik binnen de psychiatrie, een gelijkwaardige menswaardige benadering.

IZR practitioner, ervaringsdeskundige

Muriël heeft een eigen praktijk waarin ze mensen begeleidt terug naar hun oorsprong. Een reis die ze zelf ook heeft gemaakt en die in feite niet eindigend is. Door inzichten in zichzelf krijgt het werken vanuit deze passie steeds meer verdieping en verruimt het haar bewustzijn. Graag deelt ze deze inzichten. Binnen haar praktijk is ze werkzaam als IZR practitioner / traumabegeleider. De natuur, onze natuur is haar inspiratiebron. 

muriël hengeveld

Hartelijke groet, Rianne Levi & Muriël Hengeveld

Vanwege aanvraag, ook in het najaar deze tweedaagse! 30 sept & 4 nov