Meer aandacht voor traumagericht waarnemen en begeleiden binnen jouw organisatie, dan kan dat!
Rianne Levi geeft met regelmaat lezingen of workshops binnen organisaties. Het onderwerp hangt af van jouw organisatie, dit kan gaan over traumasensitief waarnemen en begeleiden maar dit kan ook gaan over specifieke onderwerpen zoals eetstoornis en zelfbeschadiging. Hoe ga je als hulpverlener om met zelfbeschadiging vanuit traumagericht waarnemen? Wat haar lezingen vaak doen aanspreken is dat zij zowel vanuit ervaringskennis spreekt als vanuit professionele kennis, zij werkt als IoPT (Identiteitsgeörienteerde psychotrauma therapie) facilitator, en als ervaringsdeskundige. Zo sprak zij onder andere in het Flevoziekenhuis, ISPS, tijdens de dag van de Ervaringsdeskundige, tijdens de Crazywise conferentie en voor zorgprofessionals van de gemeente Nunspeet.
Zelfbeschadiging en suïcidaliteit zijn zaken waar een spoedeisende hulp en GGZ mee te maken krijgt. Hoe ga je hier mee om? Wat kun je voor deze doelgroep betekenen? Tijdens haar lezing over zelfbeschadiging en suïcidaliteit zullen we dit onderwerp bekijken door de ogen van het driedelig trauma model van dr Franz Ruppert. Hoe kun je traumasensitief met deze doelgroep omgaan? En wat vraagt dat van jou als professional?
Helaas worden mensen die aan zelfbeschadiging doen regelmatig veroordeeld, of zonder verdoving gehecht, of soms gewoon naar huis gestuurd aangezien ze dit toch zelf veroorzaakt hebben. Maar zouden we dit ook doen met longpatiënten die roken? Want ze hebben het immers zelf veroorzaakt? Wat we als mens niet begrijpen, kunnen we makkelijker veroordelen, inzicht in de dynamiek van zelfbeschadiging kan jou helpen om deze mensen beter te helpen.
Rianne Levi schreef onder andere het boek ‘Spiegel van Heelheid’ waar psychiater Remke van Staveren over schreef:
“Haar boodschap: als we nieuwsgierig zijn naar de ander, als we beter naar elkaar luisteren, ons verbinden en vooral vertrouwen uitstralen in de eigen-wijsheid en het herstelproces van degene die op dat moment in nood is, dan is dat helend.
Maar – eerlijk is eerlijk – ik raakte ook bedroefd van wat ik las. Want als ik Spiegel van heelheid vanuit het perspectief lees van de ggz-zorgverlener die ik ook ben, nou, dan stijgt het schaamrood me op de kaken. Hoe hebben we in de ggz, hoe heb ik als psychiater, ooit zó betuttelend en betwetterig kunnen zijn? Dat we zelfs mensen die uit pure pijn en wanhoop zichzelf beschadigen gaan bestraffen. Bestraffen! Als eerste hulp arts heb ik ook wel eens iemand gehecht zonder te verdoven, want ‘ze houdt toch zo van pijn?’. Het was dertig jaar geleden, maar toch. We kunnen in de ggz nog veel opsteken van het ervaringsdeskundig perspectief.”
Tijdens deze lezing leer je over de innerlijke dynamiek die speelt bij mensen die aan zelfdestructief gedrag doen.
Je leert hoe je zelf uit deze dynamiek kunt blijven, en kunt reageren en handelen vanuit gezonde autonomie.
Ook gaan we aan het werk met praktische oefeningen die je kunnen helpen om deze doelgroep te ondersteunen.
Ook spreekt zij over ‘de Spiegel van Heelheid‘, wat tevens de naam is van haar nieuwe boek. We projecteren van alles de hele dag op anderen, we nemen van alles waar en plakken labels op dat wat we zien. Maar wat is het effect van die labels op dat wat we waarnemen? Kunnen we eens achter de labels kijken? In de psychiatrie heeft zij vaak gezien dat hulpverleners door alle overlevingsstrategieën, emoties en gedragingen van mensen, niet meer zien wie er achter deze gedragingen zit. Als voorbeeld gebruikt zij een diamant, we zijn allemaal diamanten, onze ziel is Heel. We zijn onderdeel van de natuur, ieder mens, en in de natuur breken bomen door stormen, maar ze groeien ook gewoon ‘natuurlijk’ verder, naar het licht. In de natuur kun je vallen, maar je zelfhelendvermogen zal de wonden helen en dichten, dit gaat vanzelf. Het is onze natuur, maar vaak denken we ons afgescheiden van deze natuur. En alle negatieve ervaringen komen als modder over de diamant, en het gebeurt dat mensen enkel nog de modder zien. De vraag is kun jij als zorgverlener zowel de modder als de diamant zien? Kun jij contact maken met de diamant/ de heelheid in de ander, zodat de ander deze terug kan vinden in zichzelf?
Wil je haar uitnodigen als gastspreker of een workshop ter verdieping voor jouw organisatie, mail dan naar: denkpunt@outlook.com
Van tijd tot tijd geef ik webinars en of filmavonden. In de agenda staan vaak de betreffende data.


