Meer aandacht voor traumagericht waarnemen en begeleiden binnen jouw organisatie, dan kan dat!

Ik geef met regelmaat lezingen of workshops binnen organisaties. Het onderwerp hangt af van jouw organisatie, dit kan gaan over traumagericht waarnemen en begeleiden maar dit kan ook gaan over specifieke onderwerpen zoals Eetstoornis en zelfbeschadiging. Hoe ga je als hulpverlener om met zelfbeschadiging vanuit traumagericht waarnemen? Wat mijn lezingen vaak doet aanspreken is dat ik zowel vanuit ervaringskennis spreek als vanuit professionele kennis.

Ook spreek ik graag over ‘de spiegel van heelheid‘. We projecteren van alles de hele dag op anderen, we nemen van alles waar en plakken labels op dat wat we zien. Maar wat is het effect van die labels op dat wat we waarnemen? Kunnen we eens achter de labels kijken? In de psychiatrie heb ik veel gezien dat hulpverleners door alle overlevingsstrategieĂ«n, emoties en gedragingen van mensen, niet meer zien wie er achter deze gedragingen zit. Als voorbeeld gebruik ik vaak een diamant, we zijn allemaal diamanten, onze ziel is Heel. We zijn onderdeel van de natuur, ieder mens, en in de natuur breken bomen door stormen, maar ze groeien ook gewoon ‘natuurlijk’ verder, naar het licht. In de natuur kun je vallen, maar je zelfhelendvermogen zal de wonden helen en dichten, dit gaat vanzelf. Het is onze natuur, maar vaak denken we ons afgescheiden van deze natuur. En alle negatieve ervaringen komen als modder over de diamant, en het gebeurt dat mensen enkel nog de modder zien. De vraag is kun jij als zorgverlener zowel de modder als de diamant zien? Kun jij contact maken met de diamant/ de heelheid in de ander, zodat de ander deze terug kan vinden in zichzelf?

Wil je mij uitnodigen als gastspreker of een workshop ter verdieping van jouw organisatie, mail dan naar: denkpunt@outlook.com

Van tijd tot tijd geef ik webinars en of filmavonden. In de agenda staan vaak de betreffende data.

dag van de ervaringsdeskundige, Rianne Levi
dag van ervaringsdeskundige