Spiegel van Heelheid

Trauma sensitief waarnemen & begeleiden in de GGZ

In dit webinar gaan we het hebben over trauma sensitief waarnemen en begeleiden. Hoe kan dit jou en de cliënt helpen een andere betekenis te geven aan begrippen als stoornis, beperking, aandoening, of ziekte?  Veelal hebben cliënten in de psychiatrie strategieën bedacht om, om te gaan met traumatische gebeurtenissen, of pijnlijke omstandigheden in hun leven. Hoe kan het IoPT trauma model van dr. Franz Ruppert inzicht geven over gedrag wat in onze maatschappij betiteld wordt als ‘stoornis’. Wat is het verschil tussen het medisch model en holistisch of trauma sensitief kijken?

In het medisch model spreekt men over een patiënt en staat ziekte of stoornis van deze persoon centraal. Er wordt gekeken naar wat er mis is. De behandeling is veelal gericht op de symptomen. Symptomen worden bijvoorbeeld ook onderdrukt door medicatie. En laten we wel wezen, dit is bij ernstige symptomen nodig en wenselijk. Echter eenmaal in rustiger vaarwater, is de kijk door een holistische bril een welkom vervolg. 

Bij trauma sensitief waarnemen en begeleiden, is er geen sprake van patiënt zijn. Maar ontmoeten we een persoon, iemand met een heel eigen verhaal. Er staat geen ziekte of stoornis centraal, maar de biografie van deze persoon staat centraal. Wat is iemand overkomen? Waardoor iemand overlevingsstrategieën/coping nodig heeft? Hij/zij is degene die met behulp van de resonantiemethode zijn eigen psyche gaat verkennen in een tempo dat hij aankan. Behoedzaam, in stapjes, met compassie, zonder oordeel, ontdekkend, erkennend en ruimte gevend. “Dit is er met mij gebeurd en zo was het voor mij”, zijn sleutelbegrippen. De autonomie van deze persoon staat hierbij centraal en ook het tempo van deze persoon is leidend en niet één of ander stappen plan. 

Maak kennis met Interactieve Zelf-Resonantie. (kortweg de IZR-methode) IZR is een ervaringsgerichte psychotherapeutische methode. Ook bekent als IoPT, Identiteits geOriënteerde Psychotrauma Theorie en Therapie ontwikkeld door Prof Franz Ruppert.

Met behulp van een IZR/IoPT-proces kijk je als het ware in een spiegel. Die toont jou wie je in wezen bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt. Zo ontdek je gedragspatronen die je misschien al vroeg in je leven hebt gevormd, omdat ze ‘daar en toen’ passend waren voor de omstandigheden waarin je verkeerde, maar die je nu meer belemmeren dan verder helpen. Tijdens een IZR/IoPT-proces ontmoet je jouw gedrag, gevoelens en drijfveren waardoor je jezelf beter begrijpt, onderdrukte gevoelens kunt toelaten en jezelf bevrijdt van oude patronen en overtuigingen.

Het doel van een IZR/IoPT-proces is dat je zeggenschap krijgt over jezelf en je leven. Daarom is jouw verlangen, veranderwens of onderzoeksvraag altijd het vertrekpunt. Sleutelbegrippen daarbij zijn het erkennen van de werkelijkheid, mildheid en compassie met jezelf en anderen.

IZR iopt

In dit webinar leer je over de heelheid van ieder mens en hoe jij naast iemand kunt staan in plaats van boven iemand. Hoe je innerlijke wijsheid kunt spiegelen aan de ander, zodat deze innerlijke wijsheid in zichzelf terug vindt. Kun je oog hebben voor de pijn die schuil gaat onder ‘vreemd gedrag’? Uiteindelijk zijn we allemaal mens, en kennen we allemaal pijn vanuit het leven, die we liever uit de weg gaan. We hebben allemaal manieren gecreëerd om die niet te hoeven voelen. Ben je als hulpverlener bewust van je eigen overlevingsstrategieën? Daar gaan we het ook over hebben. Een webinar over vertrouwen, innerlijke wijsheid, en acceptatie van het nu. 

rianne levi
IZR practitioner, ervaringsdeskundige
Hartelijke groet, Rianne Levi