Had ik maar

coaching, hier en nu, begeleiding, 3p, 3 principes, trauma, verleden, geluk, liefde, dankbaarheid

‘Had ik maar’ en ‘was ik maar’ zijn veel voorkomende gedachten die je uit de realiteit halen en die zorgen voor het zoeken van geluk buiten jezelf. ‘Had ik maar…..meer geld op mijn rekening dan had ik die grote auto kunnen kopen en dan was mijn vader trots op mij geweest.’  ‘Was ik maar slanker dan zou ik meer vrienden hebben en voelde ik me gelukkiger.’ ‘Had ik maar meer liefde kunnen geven dan hadden we met meer plezier samen kunnen leven, dan had je meer van mij gehouden.’ ‘Was ik maar nooit met jou mee gegaan dan was mijn leven anders verlopen.’ ‘Had ik maar niet naar jou geluisterd dan had ik nu in het zonnetje gezeten in plaats van in de regen.’ ‘Was ik maar die topondernemer dan…….’

Te denken ‘wat had kunnen zijn’ en te dromen over toen en later haalt je weg van dit moment en zorgt voor gevoelens als schuld, schaamte, van niet goed genoeg zijn, het gevoel van te kort.

Kijk nu eens om je heen en beeld je in. Ruik je de geur van de regen, voel je de wind door je haar, ruik je de geuren in het bos van de dorre bladeren, zie je de paddenstoelen groeiend op de omgevallen boom. Wat je in je hoofd bedenkt, is wat je ziet, is wat je ervaart. Jij ziet het allemaal door jouw ogen.

Beeld je eens in dat je alles hebt wat je wilde. Je bent ineens die topondernemer, je hebt die dure auto, die geliefde partner en het strand bed op het tropische eiland. Hoe voelt dat? Laat het eens groeien in je, dat gevoel van geluk, dankbaarheid en liefde… ‘Had ik maar’ en ‘was ik maar’ duiken misschien wel weer op en halen je weg uit dit moment. Maar nu, dit moment is alles wat er is. Je bent al mooi, geliefd, goed genoeg.  Alles zit in jou misschien heb je het even ervaren toen je je inbeeldde dat je dit gevoel van geluk, dankbaarheid en liefde opwekte. Jij kan zelf bepalen hoe je de wereld ziet. Je bent niet je gedachten en emoties die heb je. Ze gaan door je heen als ervaring in elk moment. Het is niet je identiteit, maar ze zijn richtingwijzers. Gedachten en emoties willen stromen, hoe bijzonder is het om mens te zijn, om het leven te mogen ervaren, van moment tot moment met alles wat daarbij hoort. Stop, kom uit de ratrace en wees stil, wees verwondert en dankbaar voor wat is.

Jolanda

Facebook
Twitter
LinkedIn