Spiegeltje, spiegeltje…

3p coaching, spiegelogie, kijken, inzicht, 3p, zelfbeeld, ikbeeld, bewustzijn, liefde

Wat als er nou op de hele wereld geen spiegel meer zou zijn? Je kan jezelf niet in een raam bekijken of in iets anders wat reflecteert. Je kunt niet in de spiegel kijken of je haar wel goed zit of die broek je wel leuk staat. Je kunt nergens zien hoe je eruit ziet. Je kunt alleen maar datgene van jezelf zien wat je met je eigen ogen kan zien aan jezelf. Hoe zou dat voor je zijn? Raak je nu in paniek of maakt het je niks uit? Als je nu in paniek raakt ben je waarschijnlijk geïdentificeerd met je spiegelbeeld? Hoe vaak kijk je in de spiegel en hoor je een stemmetje in je hoofd die allerlei negatieve opmerkingen maakt en die heel kritisch is? Het zijn vaak niet echt opbeurende opmerkingen, wel dan? Er mankeert meestal wel wat aan. Het haar wil niet goed zitten, te bleek gezicht, puistje hier en daar, rimpeltjes bij de ogen, broek zit te strak. Als dit is wat je ’s ochtend als eerste tegen jezelf zegt als je in de spiegel kijkt en je gelooft alles wat het stemmetje zegt, dan gaat je energie, je gemoedstoestand al naar beneden. Het is geen opbeurende peptalk die je tegen jezelf hoort zeggen. Zou je dit tegen je huisgenoot ook zeggen? Vast niet.

Het goede nieuws is dat je dat stemmetje niet bent. Het zijn de ego gedachten die vergelijken en je niet goed genoeg vinden. Je bent die gedachten niet, je bent de waarnemer van al die gedachten die door je hoofd heen gaan. En niet iedereen zal er moeite mee hebben dat er geen spiegels meer zouden zijn. Die mensen zijn niet bezig met hoe ze eruit zien. Als je er wel last van hebt, dan heb je jezelf in een object veranderd. Je bent gaan geloven dat je dat lichaam bent. Dat het lichaam je identiteit is en dat het er uit moet zien volgens jou ideeën, waarden en overtuigingen. Het lichaam is continue aan het veranderen. Er is een contante beweging van cellen die afbreken en vernieuwen. Je lichaam is niet meer het lichaam van een week, een maand of jaren geleden. Hier staan we meestal niet bij stil.

Zodra je gaat inzien dat je het bewustzijn bent en het lichaam een aardepakje is waarmee je de wereld beleeft, valt de identificatie ermee weg. Jij bent onderdeel van het grotere geheel. Het grotere geheel maakt geen onderscheid tussen mooi of lelijk, dik of dun, glad of rimpelig. De tegenstellingen zijn verbonden met het grotere geheel. Schoonheid en lelijkheid zijn hetzelfde. Jij bent degene die er een betekenis aan geeft. Jij bent zoals je bent. Accepteer jezelf. Jij bent Liefde. De rest van de oordelen, overtuigingen, verwachtingen, concepten zijn verzonnen en heb je aangenomen als de waarheid over wie je denkt dat je bent of wie je zou willen zijn.

Inzicht in wie je werkelijk bent geeft ruimte, rust en dankbaarheid. Het is de vreugde van het jezelf kennen als de essentie van het leven voordat het leven vorm aanneemt. Dat is de vreugde van ZIJN; ZIJN wie je echt bent.

Facebook
Twitter
LinkedIn