Welke etiketjes plak jij

3 principes, denkpunt, bewustzijn, ik-beeld, belemmeringen, vrijheid, etiketten

Alleen een geest dwaalt rond in zijn verleden en beschrijft zichzelf met definities gebaseerd op een leven dat geleefd is. Je bent wat je vandaag verkiest te zijn, niet wat je eerder hebt gekozen.

Wie ben je? Hoe beschrijf je jezelf? Om deze vragen te beantwoorden zul je zeer waarschijnlijk moeten verwijzen naar je eigen verleden dat geleefd is. Wat zijn je zelfdefinities? Zijn het keurige etiketjes die je in je leven hebt gespaard of opgeplakt hebt gekregen? Zijn ze allemaal positief?

Het merendeel hebben etiketjes geplakt zoals: ik ben verlegen, ik ben lui, ik ben niet muzikaal, ik ben onhandig, ik ben vergeetachtig, ik kan dat niet, ik ben niet goed genoeg, ik ben onzeker, ik ben…..

Als je al die etiketjes gelooft en ze voor waar aanziet, jezelf er mee identificeert, dan doe je jezelf te niet. Al deze zelfdefinities komen voort uit je verleden en staan je geluk in de weg.

Ga voor jezelf eens na in hoeverre je geketend zit aan je verleden. Welke zelfvernietigende “Ik ben’s” gaan er vaak door je hoofd en bezorgen je een rot gevoel of belemmeren je in wat je eigenlijk wel zou willen doen? Begin naar de stem in je hoofd te luisteren, zo vaak als je kunt. Besteed vooral aandacht aan zich herhalende gedachtenpatronen, die oude grammofoonplaten die misschien al jaren in je hoofd zijn afgedraaid.

Al je “ik ben’s” zijn aangeleerde ontwijkingspatronen en je kunt bijna alles worden als je dat wilt. Je bent immers niet je gedachten, je bent de waarnemer, de aanschouwer van alles wat je denkt en voelt. Je hebt gedachten en je hebt emoties en gevoelens, maar je bent ze niet. Je woont in je lichaam, je bent niet je lichaam. Je bent door de schepper, de universele intelligentie, in het lichaam gezet om het spel, wat we leven noemen hier op aarde, te beleven en te spelen. Jij bent zeg maar de poppenspeler.

Als je naar de stem in je hoofd luistert, wees dan onpartijdig. Dat wil zeggen dat je niet oordeelt. Beoordeel of veroordeel niet wat je hoort, want zodra je dat doet, komt dezelfde stem door de achterdeur weer naar binnen.

Door naar jezelf te kijken en jezelf te omarmen kan je veel meer geluk ervaren. Kijk van een afstandje naar bepaalde situaties en lach is om jezelf.  Kijk eens naar het poppetje wat het leven beleeft. Praat eens in de derde persoon tegen jezelf en observeer je ik ben overtuigingen. Zijn ze werkelijk allemaal waar?

IK BEN LIEFDE

Facebook
Twitter
LinkedIn