Adem is leven

ademcoach, ademen, ademhalen

Als je geboren wordt is het eerste wat je gaat doen ademhalen. Je ademt letterlijk je levensenergie in. Als je dood gaat blaas je je laatste levensenergie uit.

Adem is van levensbelang. Adem gaat over leven. Hoe je ademt is ook van levens belang. Adem is niet alleen de zuurstof in je lijf, adem is ook levensenergie. Adem vertelt je hoe je je voelt.  Je kunt met adem leren ontspannen. Bewust zijn van je adem kan er ook voor zorgen dat je in jezelf aanwezig bent en blijft. Als je iets spannend vindt kan je onbewust je adem vastzetten. Dit hebben we als klein kind al geleerd. Je hebt het vast wel eens gezien; een kindje wat schrikt of plots valt stopt met ademen, het zet de adem vast. In de uitademing die niet komt leren we niet meer ontspannen. Hoe meer dit gebeurt hoe meer we het leven vast zetten. De emoties die vrijkomen worden daarmee opgeslagen op celniveau in plaats van doorleeft. Hoe meer we vasthouden des te meer er vast gaat zitten in het lijf. De middenrifspier gaat vastzitten, spieren komen vast te zitten, het bindweefsel gaat vastzitten,  elke cel in ons lijf  verstart. Alles gaat vaster zitten, omdat we letterlijk het leven niet meer durven in te ademen. Als iets spannend wordt stoppen we letterlijk met het leven in te ademen.

 Als je veel stress ervaart ga je hoger en sneller ademen, waardoor er minder zuurstof in je lijf komt, wat er weer voor zorgt dat je sneller vermoeid raakt. Je lichaam onthoudt je adempatroon en zal ook ‘s nachts in het hoge tempo blijven ademen waardoor je niet goed uitrust en slecht slaapt.  Als je je adem vastzet,  omdat het te spannend is om te voelen dan kan jij niet meer weten wat je nodig hebt  en heb je geen verbinding meer met jezelf.

Door weer goed te kunnen ademen, door weer dieper te ademen, ben je weer meer verbonden met jezelf. Als je bewust bent van de adem, ben je bewust van het leven. Ben je bewust van het leven, dan durf je te voelen wat er te voelen valt en weet je wat je lichaam je te vertellen heeft.

Ademwerk is niet alleen bedoelt om goed te focussen op je adem, maar ook om te leren blijven in je lijf. In elk moment kunnen voelen wat er is en wat je nodig hebt. Het leven weer ten volle in te ademen. Adem brengt je weer terug bij jezelf.

Een verbonden adem is transformerend. Het zorgt ervoor dat de opgeslagen emoties in de cellen zuurstof krijgen en weer gaan leven. Weer kunnen bewegen, je krijgt letterlijk meer bewegingsvrijheid. Je kan weer ontspannen, je krijgt meer ademruimte. Ademwerk laat los wat je hoofd niet weet of wat je allang weet maar er in blijft hangen. Het lichaam weet het.

Je adem is er altijd, het is magisch. Met je adem kan je altijd weer terug komen bij jezelf. Je leert jezelf liefhebben door te voelen wat je nodig hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *