Licht in het donker

Licht, bemoediging

De donkere dagen zijn begonnen, het koudere weer komt op gang. De natuur verstilt, de bladeren zijn afgevallen, en dieren kruipen in holen voor een winterslaap. De grauwe dagen kunnen soms treurig overkomen, de bewolking heeft dan letterlijk invloed op ons gemoed. Op zulke dagen lijkt er geen zon te zijn, we voelen de warmte niet, en zien het stralend licht niet. Toch is de zon er altijd, ze schijnt achter de bewolking, ondanks dat de bewolking kouwelijk sneeuwt. 

De natuur is een prachtige metafoor voor onszelf. Waar we soms geteisterd worden door sombere gedachten en gevoelens, zijn deze als koude sneeuw bewolking, het voelt misschien wat oncomfortabel, of ronduit klote. Maar je zon schijnt, ze schijnt altijd, ook als je denkt van niet. Het weer van zichzelf is niet goed of fout, regen en kou of zonneschijn of hittegolf zijn gewoon fases van de natuur. Zo is het ook met onze gedachten en emoties, maar het liefst gaan we pijn, verdriet, boosheid, schuld of schaamte uit de weg. Deze willen we misschien liever niet voelen, terwijl ze als winterkou ervaren wil worden. 

Ik moet even denken aan vroeger waar de zon fel scheen op koude dagen, het vroor -15, als we dan gingen schaatsen en mijn hoofd gewoon pijn deed van de kou, en ik mijn vingers niet meer voelde. Dan was er toch het licht en plezier te voelen, een soort vreugde in kou. 

In de warme binnenkamer staat een vuur, een vuur dat altijd brand, de zon, jouw licht, mijn licht. Het licht van de ziel. 

Je ervaart in dit leven misschien wel verschillende seizoenen zoals een boom, de ene keer warm de andere keer kou, en soms op één dag storm en een vredig warm briesje. Er zijn ervaringen die je betitelt als fijn, mooi en goed, en er zijn ervaringen die misschien pijn doen. Misschien ben je hard je best aan het doen om het nooit meer te laten regenen, (dat heb ik ook een tijdje geprobeerd vroeger, ik wilde gewoon nooit meer verdrietig zijn, ik besloot mijn tranen in te slikken) maar ik kan je zeggen dat het veel dragelijker wordt als álle weersomstandigheden er mogen zijn, als alles gewoon gevoeld mag worden, met de wetenschap dat de zon altijd schijnt. Jouw licht en liefde zijn er altijd, onder alle ervaringen, gedachten en gevoelens. 

Ik wens je fijne feestdagen en herinner je graag aan je licht en je liefde, want je bent goed, precies zoals je bent.

 

Liefs, Rianne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *