Niemand is zoals jij

Jij bent uniek,

Ooit kreeg ik eens een prentenboek ‘Niemand is zoals jij’ van Max Lucado. Een verhaal over houten poppen die elkaar beplakken met stippen en sterren stickers. Als je een mooie pop was, of als je iets goeds deed, gaven de poppen sterren aan elkaar, als je hout beschadigd was of als je weinig bijzonders kon kreeg je een grijze stip. Zoals pop wout, hij kreeg alsmaar grijze stippen van de andere poppen. Wout gaat er onder gebukt, en hij voelt zich vreselijk. Totdat hij Lucia ontmoet, en zij heeft geen grijze stippen, hierdoor willen de mensen haar een gouden ster geven. Maar deze sterren blijven niet plakken op haar. Andere mensen willen haar een grijze stip geven omdat ze geen sterren heeft, maar ook deze blijven niet plakken. Wout wil graag weten wat haar geheim is. Lucia gaat elke dag naar Eli, Eli is de houtsnijder, hij heeft alle poppen gemaakt. Uiteindelijk ontmoet Wout de houtsnijder Eli. Terwijl Wout onzeker is en bang, en denkt dat de houtsnijder hem niet wil ontmoeten, is de houtsnijder blij dat Wout komt. Hij vindt wout bijzonder omdat Hij Wout gemaakt heeft.

Dit verhaal vind ik een prachtig voorbeeld van hoe wij allen uniek zijn. Maar ook is het zo herkenbaar hoe we in onze maatschappij stippen en sterren uitdelen, voor van alles. Of je nu mooi kunt tuinieren of schrijven, dansen of leren. Of dat je wedstrijden kunt winnen, goede presentaties of vergaderingen kunt houden. Of juist geen huis hebt of geld. Of gescheiden bent of samen. Of opgenomen bent in een kliniek. Beplakt bent met diagnoses. De stippen en sterren plakken WIJ ZELF. Wij beplakken elkaar, en ieder individu bepaald of de stickers blijven plakken of niet. Welke stickers plakken mensen op jou? en laat je deze dan plakken?

Niemand is zoals jij, jij bent precies goed zoals je bent, met al je talent en al je schaafjes van het leven en al je beperkingen. Jij bent in deze wereld en omdat je er bent is het de bedoeling dat je er moet zijn. Als het niet de bedoeling was zou je er niet zijn. Jij hebt iets speciaals te brengen, ook al denk jij misschien van niet. Jij hebt iets toe te voegen aan deze wereld, ook al denk jij misschien van niet. Maar elk levend wezen in deze wereld is van grote bijdrage voor het geheel, van mieren, bijen tot schimmels en olifanten, elk levend wezen heeft zijn rol.

Misschien heb je in je leven zoveel grijze stippen gekregen zoals Wout uit het verhaal dat je haast niet meer gelooft dat je van waarde bent in deze wereld. Dat jij er toe doet. Dan nodigen we je uit om eens te ervaren in een workshop dat jij er toe doet, dat jij iets moois in je hebt, dat jij uniek bent. Misschien ben je wel blij met wie je bent, alleen weet je niet zo goed waar je potentie ligt of wat je wilt, ook dan ben je van harte welkom.

2 gedachten over “Niemand is zoals jij”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *