Hoe praat je tegen je kind

bewustwording ouderschap taal nietwillen welwillen liefdevol vertrouwen wijsheid gevoel

Ben je je bewust van je taalgebruik? Hoe reageer je als je kind iets doet wat jij niet goed vindt? Wat zeg je als je kind iets niet kan en graag wel wil leren? Wat zeg je tegen je kind als het geen zin heeft om te doen wat jij zegt?

Taal zegt veel over je eigen binnenwereld en je binnenwereld spiegelt de buitenwereld. Gebruik je veel woorden als: wel/niet,  nooit/altijd, niemand/iedereen, nergens/overal, niks/alles, moeten/niet willen en het woordje on (onhandig, onverstandig, onveilig) Ik noem dat ‘overlevingstaal’ of ‘angsttaal’. Het zet jezelf en de ander ‘vast’. Je kan niet weten of je iets nooit zal doen of dat iedereen zo is. (hier kom ik in een ander blog wel op terug) Heel subtiel programeer je je kind met jou patronen.

Het is duidelijker voor je kind maar ook voor jezelf om helder te hebben wat je WEL wilt. Ik heb ooit geleerd dat het brein het woordje niet, niet begrijpt. Dus als ik zeg, ‘niet op de bank springen tegen mijn kind’, dan zal het horen; ‘spring op de bank’. Dat is juist wat ik niet wil, mijn kind luistert niet, dus ik ga het nog duidelijker zeggen: ‘NIET op de bank springen zeg ik toch, hoor je me niet?’

Je weet vaak goed wat je niet wil, maar wat wil je wel? Wat bedoel je precies. Ga dat is uitspreken. Bij het voorbeeld van de bank kun je zeggen; ‘je mag zitten op de bank of de bank is om op te zitten.’

Nog een voorbeeld zou kunnen zijn:  Als je je jas niet aan doet wordt je ziek. Je kunt ook zeggen: Als je je jas aan doet blijf je lekker warm. Of laat je kind het zelf ervaren. Jij vindt het koud buiten, maar je kind heeft een eigen gevoelservaring. Door die te ondermijnen raakt het zijn eigen gevoel kwijt en vaart het op jou beleving. Uit ervaring weet je misschien dat er na een tijdje toch om de jas wordt gevraagd, nou dan stop je die in je tas. En niet daarna zeggen, ‘zie je wel dat ik gelijk heb’, want daar gaat het niet om. Het kind mag leren op zijn eigen gevoel te vertrouwen.

Gooi je beker niet om                  Zet je beker veilig weg
Geen ruzie maken                        Jullie kunnen het zelf oplossen
Nee dat mag niet                          Doe het maar zo
Je hoeft niet bang te zijn             Je bent veilig

Wat denk je zelf, vind ik ook altijd een mooie vraag, zo kan je kind zijn eigen oplossing bedenken en die zijn vaak heel krachtig. Je kind is, net als jij, in het bezit van heel veel wijsheid.

Hoe we dingen zeggen, komt voort uit de programmering die we als kind ondergingen. Kinderen zuigen alles wat ze horen en zien op en imiteren het. Het ombuigen van je spreektaal is een bewustwording en een oefening.  In het begin is het best lastig, maar je krijgt er veel voor terug.

Stop met klagen en mopperen, gebruik positieve en liefdevolle woorden. Luister ook eens naar je eigen innerlijke stem. Is die liefdevol, doe je dingen waar je blij van wordt of zeg je vaak ja, maar, wat als, en moet je veel van jezelf?

Veel liefde en wijsheid gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *